Saturday, 11 August 2012

Syiling yang dicari

Assalamualaikum,

Selamat berhujung minggu semua, slamat berpuasa dan menghabiskan fasa terakhir bulan Ramadhan. Free sikit harini mau update pasal duit lah..untuk entri lepas2 berkaitan syiling/wang kertas boleh check di SINI, SINI dan SINI :)

kerja gila...ekekekee

Ada syiling kat dalam tabung? Dalam dompet? Atas meja? Kat mana-mana saja jumpa, harus ambil tahu sikit nilai syiling tersebut :) Mintage/Keluaran syiling berbeza antara satu dengan yang lain, di sini farz 'list down' syiling-syiling yang ada nilai sedikit tinggi di pasaran atau collector panggil keydate (keluaran terhad):

koleksi syiling 'keydate' yang menjadi buruan penggemarnya :)


50sen 1969, 1979, 1995

20sen 1970, 1994


10sen 1971 (very rare), 1994, 2003

5 sen 1971, 1977, 1997

1 sen 1968, 1970


Jadi, buat sesiapa yang tiba-tiba 'Ehh, ada la syiling ni kat aku! Waaa, best ni!' Kalau nak tahu nilai dia bolehla komen di sini, insyaALLAH akan dibalas atau nak jual ke, nak kasi free kat tuan tanah di sini pun boleh sempena raya ni...ehehehe


Lepas ni berhati-hati membeli belah, jangan biarkan syiling anda terlepas begitu saja, nanti perasaan diselubungi sesalan tak kesudah...kui3x

p/s: kasi hint sikit lah, syiling 20sen 1994 boleh jual RM10 pada collector...so, apa macam? Buru jangan tak buru...lalalala

26 comments:

Sue Unnie.. said...

laaa..yeke.. xtau pun. uish.rugi ni..

farz zull said...

hehe, yep, betoi ni...kalau ad roger2 sini...ihihiii

Anonymous said...

5 sen 1977 berape nilainye..ade dua keping dalam je

farz zull said...

5c 1977 mungkin skitar RM3-5, brgantung pda kondisi, harga sntiasa berubah2...:)

msat1891 said...

saya ada 20sen 1994, jika berminat boleh contact saya through email. msat1891@gmail.com

Anonymous said...

farz, nk tanye ni, kot duet2 syiling yg kite dpt tu, better biarkn tanpa dipolish ke xde hal kalo nk cuci kasi nmpak berkilat sket?.. kot la susut nilai.. =)

farz zull said...

thanks msat1891 for the comment...if anything sure will contact u back..:)

to anonymous, better simpan dalam keaadaan original, farz sndiri tak pernah cuci coins, unless kalau untuk simpanan sndiri tak kisah...tapi mmg gred syiling akan susut kalau dicuci :)

Syed Hafis said...

sy ada 10sen 1971.. berapa harga dia??

farz zull said...

Syed Hafi, wahh, serious ada? Harga sentiasa berubah, ratusan ringgit juga sekeping :) & 10c 1971 ada 2 versi. Apa2 hal boleh msg sya 013-4320309.

Faiz said...

masih nk ke syiling2 ni? sy ada koleksi2 tu nk jual..

farz zull said...

faiz, ada tahun apa ja...apa2 hal boleh msg ke 013-4320309, mana tau berkenan..:)

Anonymous said...

5sen 1971 berapa bos ?

farz zull said...

mr. anon, 5c 1971-sekitar RM2-3...again, harga sentiasa berubah dan tak semua akan beli dengan harga tuh, maybe more/less...dikalangan collector sahaja :)

jejakaTERUNA said...

ni saya ada 20 sen 1970 klau nk juai bpew ekh bleyh dpt?????

farz zull said...

boleh msg di 013-4320309 untuk lebih maklumat lanjut...tq

AFprepaid said...

Salam bpe bk jual ..blh sms 0196485869

mohd taha said...

Bro 5sen tahun 1977 ade tan nk jual sy nk beli.. Pm 0182313957

farz zull said...

@Afprepaid, apa yg nak dijual? :)

@mohd taha, sya pun mencari 5c 77 :)

24HOURS :) said...

10c thn 1976.. bpe?

Aisyah Nabila said...

Selain dari syiling key dates. syiling yang tak berapa rare, tapi syiling parlimen UNC pun tinggi nilainya. Syiling 20sen 1978 pernah terjual melebihi RM500.00 semasa lelongan MNC.

farz zull said...

24hours, 10c 76 harga facevalue sahaja melainkan macam saudari aisyah kata, high grade coin, nilai mgkin lebih & berbeza :)

farz zull said...

yer aisyah nabila, kalau high grade coin either UNC/AUNC/BU mmg tggi nilai,...:)

hafiz efpc said...

sy ad syiling tahun 20sen tahun 1970 tiada tanda gc...amcam,rm bpew??

hafiz efpc said...

kalau ad yg berminat boleh contact sy di 0139295375

farz zull said...

yg tiada tanda gc, bagi sya error filled die, common error...,mgkin lain pendapat

Zulaidin Othman said...

Saya ade syiling 1sen 1976, 5sen 1971 dan 1982,50sen 1969 , 5rm dan 1rm lama...berminat wassup..0126352127